Lessen yogacentrum

Doel: Flexibiliteit/kracht/ontspanning
Intensiteit: Gemiddeld 
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld 

Hatha yoga is de klassieke vorm van yoga waarin een evenwicht tussen inspanning en ontspanning centraal staat. In een hatha yogales wisselen dynamische en verstilde houdingen elkaar af. Er wordt geoefend vanuit een naar binnen gerichte aandacht. Door deze rustige, meditatieve houding is er ruimte om waar te nemen en te ontspannen in wat zich van binnen voordoet. Fysieke en mentale grenzen worden op een zachte manier opgezocht en verruimd, wat zorgt voor een groter innerlijk draagvermogen en meer vitaliteit.

Doel: Flexibiliteit/kracht/ontspanning 
Intensiteit: Laag 
Moeilijkheidsgraad: Laag 

Tijdens de lessen wordt je de gelegenheid gegeven iets te ervaren van de stilte in jezelf, van de ruimte in en om je heen. Bij de uitvoering van de asana’s (yogahoudingen) ligt het accent op het ervaren van de adem, het voelen van wat er gaande is in jou en het bewustzijn van de gedachten die mogelijk voorbij komen. Ook wordt er regelmatig een bruggetje geslagen naar het dagelijks leven; ‘iets van yoga’ kan dan soms plotseling even voelbaar zijn tijdens momenten buiten de les.

Doel: Flexibiliteit/kracht/ontspanning
Intensiteit: Gemiddeld
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Dit is een combinatieles van hatha yoga en yin yoga.

In deze les worden zowel houdingen aangeboden waarbij je spierkracht en flexibiliteit ontwikkelt, als ook yin yoga houdingen waarin loslaten en overgave leiden tot een diepe ontspanning.

Doel: Flexibiliteit van bindweefsels en spieren/ontspanning
Intensiteit: Gemiddeld 
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Yin yoga is een rustige, meditatieve yogavorm waarbij je gedurende lange tijd in één houding blijft. Door het lang aanhouden van de houdingen kunnen lichaam en geest zich op een diep niveau openen en kunnen blokkades opgeheven worden. Yin yoga werkt in op de diepere lagen van het lichaam zoals de gewrichten, het bindweefsel en de meridianen. Yin yoga brengt balans en kalmeert de geest.

Doel: Flexibiliteit/kracht/balans
Intensiteit: hoog
Moeilijkheidsgraad: Uitdagend

Bij deze fysiek krachtige en uitdagende variant wisselen verschillende houdingen elkaar af met verdieping in inspannende houdingen. Grenzen worden op een intensieve maar wel bewuste manier opgezocht en verruimd. De nadruk ligt in het uitvoeren van de individuele houdingen. Het zijn actieve lessen, gericht op het vergroten van de flexibiliteit en het opbouwen van kracht in het lichaam. Door de uitvoering van de houdingen hef je spanningen op in het lichaam, laat je de energie weer stromen, en maak je het lichaam sterker en flexibeler.

Vitaplaza heeft speciale yogalessen voor mensen met chronische klachten die beperken in het bewegen (zoals aan reuma gerelateerde klachten en artrose) en mensen die herstellen van ziekte. We houden de groepsgrootte klein, zodat we alle ruimte hebben om ondersteuning op maat te bieden. Daarnaast gebruiken we in deze lessen hulpmiddelen zoals kussens, bolsters of een stoel. Het accent in deze lessen varieert en ligt de ene keer op de vloeiende beweging en de andere keer bijvoorbeeld op de ademhaling (in de beweging) of juist de stilte en ontspanning in een houding.

Doel: Flexibiliteit van bindweefsels en spieren/ontspanning
Intensiteit: laag / gemiddeld
Moeilijkheidsgraad: laag / gemiddeld

Yin yoga is een rustige, meditatieve yogavorm waarbij je gedurende lange tijd in één (vaak liggende of zittende) houding blijft. Door het lang aanhouden van de houdingen kunnen lichaam en geest zich op een diep niveau openen en kunnen blokkades opgeheven worden.  In de Yin Flow Yogales worden deze houdingen afgewisseld met (ook staande) zachte bewegingen waardoor er een flow ontstaat tussen statisch en dynamisch. Een zachte inspanning en ontspanning zorgen ervoor dat deze werken in de diepere lagen van de spieren en ook op de gewrichten, het bindweefsel en de meridianen. Yin Flow Yoga brengt balans en kalmeert de geest.

 

We adviseren je om

  • niet te zwaar te eten voorafgaand aan een yogales;
  • na de yogales voldoende (lauwwarm) water te drinken, zodat afvalstoffen die worden losgemaakt door de yogaoefeningen, het lichaam goed kunnen verlaten;
  • gemakkelijke, loszittende kleding te dragen en een vestje en sokken mee te nemen, zodat je warm blijft tijden de eindontspanning na de yogales;
  • op tijd te zijn; zo´n 15 minuten voor aanvang van de les is de deur geopend. Als er een les bezig is, zal er niet worden opengedaan.

Kom ervaren wat bij jou past.

TOP